Správny výber mobilného terminálu vám pomôže s efektivitou vyskladňovania

Rastúce nároky na rýchlosť a zároveň presnosť skladových procesov viedli k veľmi intenzívnemu zapojeniu informačných technológií do logistiky. Moderný sklad sa dnes preto nezaobíde bez skeneru, teda mobilného terminálu so zabudovaným snímačom pre čítanie kódov tovaru, výrobných čísiel, šarží či skladových pozícií.

Mobilné skladové terminály umožňujú operátorom väčšiu mieru mobility a efektívnosti pri práci. Vďaka rýchlosti čítania je možné zrýchliť aj čas vyskladňovania tovaru a automatizovať zber dát. Dáta získané z používania mobilných terminálov sú výbornou pomocou pre budúce rozhodovanie a optimalizáciu skladových priestorov či prácu s tovarom. Vďaka možnosti kontroly je zachovaná kvalita vychystávania a minimalizovaná chybovosť. Veľkou výhodou je aj výrazné zníženie času stráveného inventúrou, nakoľko inteligentné vyskladňovanie prepojené so sytémom riadeného skladu poskytuje vynikajúci prehľad a vždy aktuálne informácie.

Operátori si nemusia pamätať rozmiestnenie tovaru v jednotlivých regáloch, čo značne zjednodušuje prácu pri vyskladňovaní sezónneho tovaru. Taktiež je veľmi jednoduché zaškoliť nového pracovníka, nakoľko aj napriek tomu, že nepozná skladové pozície, dokáže tovar rýchlo a ľahko vychystať.

Moderné zariadenia zvládnu čítať aj na veľkú vzdialenosť

Skenery sú vybavené jedným z dvoch typov snímačov čiarového kódu. Laserový je primárne určený pre snímanie 1D kódov. Druhý typ predstavuje digitálny snímač (imager) využívajúci CCD senzor, bežne používaný napríklad v digitálnych fotoaparátoch. Terminál ním kód vyfotografuje a následne elektronickou cestou dekóduje. Toto riešenie umožňuje snímať čiarové kódy nezávisle na ich orientácii a zároveň je možné snímať dvojrozmerné kódy (QR alebo Datamatrix). V súčasnosti už dokáže snímať aj na stredné či veľké vzdialenosti ako laserový snímač (MR – Mid Range, LR – Long Range), ktorý v špeciálnych prevedeniach dovoľuje snímať kódy až na vzdialenosť okolo 13 m (imager cca 9 m). Toto je možné využiť najmä pri snímaní kódov na vyšších poschodiach regálového systému priamo z vysokozdvižného vozíka.

Skenery napája lithium-iontová batéria. Jej kapacita je vzhľadom ku konfigurácii terminálu volená tak, aby ho dokázala zásobovať energiou minimálne osem hodín, teda jednu pracovnú zmenu. Batérie sú ľahko vymeniteľné aj počas práce.

Prevádzka v sklade vyžaduje dobrú mechanickú odolnosť terminálu. Štandardná odolnosť je niekoľko desiatok pádov na tvrdý povrch z výšky približne 1,8 metra. Niektoré typy skenerov sú vhodné pre použitie v extrémne nízkych či vysokých teplotách. Životnosť mobilných terminálov tak v skutnočnosti závisí od mnohých faktorov a reálneho použitia.

Ručné skenery poskytujú jednoduché ovládanie

V skladoch sa na čítanie čiarových kódov najčastejšie používajú ručné, tzv. pištoľové, skenery. Ich výhodou býva nízka váha, aby skladník nebol zbytočne zaťažený pri svojej práci, vysoká čitateľnosť čiarových kódov i jednoduché ovládanie. Použitie skenera dokáže minimalizovať chybovosť pri vychystávaní tovaru, nakoľko vychystanie tovaru musí byť skenerom potvrdené. Nevýhodou skenerov s pištoľovou rukoväťou je dĺžka času stráveného pri potvrdzovaní a vychystávaní, keďže skladník má prakticky „voľnú“ len jednu ruku alebo musí skener odložiť.

Skorpio_X5_picking.jpg

Rýchlejšie vychystávanie vďaka rukavicovému skeneru

Ďalším obľúbeným riešením je použitie tzv. rukavicového skenera. Toto zariadenie operátorovi nevadí pri práci, je veľmi ľahké a je možné ho nasadiť aj na prst. To zaručuje vysokú efektivitu pri vychystávaní. Skladník môže používať obe ruky súčasne, pričom potvrdzovanie je oveľa rýchlejšie vďaka tlačidlu na ukazováku. V našom riešení systému M2L máme vynikajúce skúsenosti so zariadeniami od spoločnosti Zebra, Proglove aj Datalogic, ktoré majú nízku váhu, vysokú odolnosť a zároveň dokážu snímať na dlhú vzdialenosť.

Rukavica a skenovanie sa aktivuje stlačením triggera, čo umožňuje zamestnancom používať obidve ruky na výber potrebného tovaru a na zvýšenie produktivity práce. Vďaka nízkej váhe, výrazne dlhšiemu dosahu skenovania a spoľahlivej batérii dokáže operátor so zariadením pracovať počas trvania celej zmeny. Po naskenovaní čiarového kódu dostane optický, zvukový aj hmatový signál. Nechýba prepojenie so skladovým systémom ohľadom množstva alebo ďalšieho odberového miesta prostredníctvom tabletu.

Rukavicový skener od spoločnosti Proglove dokáže komunikovať prostredníctvom proprietárnej rádiovej technológie, ale aj technológie bluetooth. Najnovší typ rukavicového skenera dokonca disponuje displejom, čo pri prepojení so systémom WMS umožňuje kontrolu vychystávacieho procesu v reálnom čase.

Video_proglove_3.png

Skener od spoločnosti Zebra disponuje ľahko vymeniteľnou batériou a možnosťou uchopenia na ruku prispôsobiteľnými vysokoodolnými pásmi. To znamená šetrenie nákladov na kúpu nových rukavíc v prípade opotrebenia.

IMG-1884.jpg

Datalogic skenery sa vyznačujú nízkou váhou, čo značne uľahčuje manipuláciu so skenerom počas vykonávania činnosti.

Poskytuje pick by voice úplnú voľnosť?

Používajú sa aj hlasové terminály, ktoré nedisponujú displejom a je možné ich nosiť buď na predlaktí alebo na opasku. S operátorom komunikujú pomocou hlasových povelov cez slúchadlo a mikrofón, vďaka čomu má okrem rúk „voľné“ aj oči, a môže sa naplno venovať manipulácii s tovarom. Pri tomto type terminálov je však potrebné maximálne sústredenie sa na počúvanie a zároveň vychystávanie tovaru, niektorým operátorom však takýto systém nemusí úplne vyhovovať.

 

Pre správny výber vhodného typu skeneru je dôležité, aby ste vedeli aký rozsah je potrebný pre snímanie kódov pri vychystávaní a v akom prostredí bude zariadenie používané. Taktiež správny výber závisí od množstva ďalších faktorov, ktoré je potrebné brať na ohľad a s výberom najvhodnejšieho zariadenia pre váš sklad vám radi pomôžeme. Pri výbere je vhodné odskúšať niekoľko typov zariadení na použitie v reálnom skladovom priestore. Po zvolení zariadenia odporúčame na začiatok využiť nadštandardný servis, čo predstavuje okamžitú výmenu zariadenia v prípade poruchy alebo poškodenia.

 

 

Veronika Dubovcová