Najlepšia práca na svete? Testujeme blikajúce LEDky!

„Prečo mi to (ne)svieti?“

Pýtam sa nahlas do pléna, keď si o deviatej zalievam prvú kávu. Ako súčasť verification oddelenia si túto otázku kladiem takmer každý deň, keďže testujem Pick to Light systém. Pick to Light systém si môžeme predstaviť ako pomocníka v sklade, ktorý presne vie kde, čo a koľko treba z objednávky vychystať.

K jednotlivým zákazníkom pristupujem individuálne. Snažím sa vžiť do kože operátorov, ktorí budú s naším systémom v každodennom styku a preto sa musím nad testovaním systému vždy veľmi dobre zamyslieť. Ako ho budú používať? Kto ho bude používať? Pri každom jednom projekte si preto vytváram zdrobneninu reálnej prevádzky. Nasadím si slúchadlá, zapnem hudbu a idem na to.

Moje motto je: „Nie je tester, ako tester“... Potrebný hardvér si preto zapájam už sám a snažím sa chápať systému od káblov až po hlavnú aplikáciu. Myslím, že za posledné obdobie som sa v tom veľmi zlepšil. Vo veľkej miere sa zúčastňujem aj inštalácií u zákazníkov, kde riešim možné problémy a dolaďujem posledné detaily. Tieto návštevy mi umožňujú vidieť systém v produkcii. Ako člen verification oddelenia – kto by to bol povedal - tiež spravujem testovacie aj produkčné prostredia zákazníkov. Mám preto informácie o vytvorení aplikácie, cez jej nasadenie až správu, a to z prvej ruky!

Vrátim sa ale k tej dôležitej otázke... „Prečo mi to (ne)svieti?“

Systém sa skladá z niekoľkých komponentov a je preto dôležité zistiť, kde nastala zrada. Väčšinou musím skontrolovať celý proces od zadania objednávky, ktorá následne z hlavnej aplikácie putuje cez rozhranie M2E (krabičkačovšetkoriadi). V ňom sa vyberie segment, teda konkrétny LED pás, ktorý má zasvietiť. Táto požiadavka musí následne prejsť cez zariadenie M2T (krabičkačopreposieladáta), kde je spracovaná – zistí sa, kde na regáli sa vlastne LED pás fyzicky nachádza - a zaslaná do konkrétneho zariadenia M2L (krabičkačorozsvietiledpás), ku ktorému je daný LED pás zapojený.

Áno, viem, znie to strašidelne. Ešteže so mnou všetky zariadenia komunikujú a chcú mi povedať, čo je zle. Rozumiem ich reči a logy ma ešte nikdy nesklamali.

Niekedy mi kolegovia taktiež sťažujú podmienky tým, že mi vychýlia laser, ktorý slúži na potvrdenie vychystania tovaru, no už som ich prekukol a túto chybu väčšinou dokážem rýchlo detekovať. V kancli sme celkom veselá kopa. Človek sa tu nikdy nenudí. Hlavne, keď je zrazu niečo rozpojené a vraj to urobilo „samo“. Ale aj to k tomu patrí, sám som občas prekvapený, čo všetko sa môže udiať.

Keď mám dobrú náladu, vezmem si mobilný skener a vychystávanie potvrdzujem na diaľku jednou rukou z pohodlia mojej stoličky – áno, mám naozaj pohodlnú stoličku.

Keďže testovaniu venujem celý svoj fulltime job, k zákazníkovi napokon putuje dokonalý produkt, ktorý má väčšinou odladené všetky chyby.

Dopíjam druhú kávu a spokojne sa pozerám na regál, ktorý “svieti ako vianočný stromček”. Vychystám nasimulovanú objednávku s použitím mobilného skenera, potvrdím jej správnosť na tablete a začnem si plánovať itinerár návštevy u zákazníka.

Veronika Dubovcová