Dubai Expo 2020: To najlepšie z celého sveta a M2Ms vo vesmíre

Minulý rok bol pre našu spoločnosť skutočne prelomový. Oslávili sme 10 rokov od založenia firmy, do produktového portfólia sme zaradili autonómne mobilné roboty a dostali sme sa do vesmíru vďaka spolupráci na projekte GRBAlpha. Vesmír je pre nás veľmi zaujímavá téma, preto sme hľadali spôsoby ako diverzifikovať naše produkty tak, aby ich bolo možné použiť aj vo vesmírnom priemysle.

Vďaka spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou sa nám podarilo začať pracovať na projekte Ground Station Scheduling Broker, s ktorým sme boli, ako jedna z mála slovenských firiem, súčasťou expozície Dubai Expo 2020 počas legendárneho Space week. Vďaka tomu sme mali možnosť zažiť najväčšiu svetovú výstavu na vlastnej koži, v krajine, ktorá patrí medzi najbohatšie na svete, na podujatí, ktorého úroveň bola skutočne svetová. 

 
 

Po príchode na výstavisko, ktoré sa nachádzalo v podstate na púšti, sme sa nestačili čudovať. Prekvapila nás veľkosť samotného výstaviska a aj možnosť zapožičania golfových vozíkov pre rýchlejšie presuny. Pre predstavu - náš slovenský pavilón sa nachádzal približne 2 km od najbližšieho z troch hlavných vstupov na výstavisko a od centra výstaviska bol vzdialený asi 15 minút chôdze. Keďže výstava bola najväčšou svetovou udalosťou počas pandémie, všade boli veľmi dôsledné kontroly a tým pádom sa návštevníci cítili bezpečne. 

Celé výstavisko sa nieslo vo veľmi futuristickom duchu a slovenský pavilón patril medzi najinteraktívnejšie a veľmi obľúbené počas celého trvania Dubai Expo 2020. Centrum výstaviska bolo využívané na rôzne kultúrne podujatia a jeho súčasťou bolo aj interaktívne premietanie s hudbou, ktoré bolo fascinujúcim elementom každej horúcej noci. Keďže Dubai patrí medzi lokality, kde je takmer počas celého roka sucho, všetky priestory a pavilóny boli viac menej otvorené, vzdušné a technologicky prepracované tak, že išlo o vrchol toho najlepšieho, čo ľudstvo ako také dokázalo vytvoriť. 

Slovenský pavilón bol otvorený medzi prvými, aj napriek počiatočným technickým problémom, ktoré organizátori zvládli na výbornú. My sme mali tú česť zúčastniť sa aj oficiálneho otvorenia vesmírneho týždňa vo Warhol bistre, ktoré patrilo medzi najlepšie hodnotené reštaurácie na Expo 2020, spolu s ďalšími slovenskými spoločnosťami, ktoré sa venujú vesmírnej tematike. 

Delegácia nás previedla spodnou časťou pavilónu, kde bola stála expozícia, ktorej najväčším lákadlom bol vodíkový automobil. Okrem iného si návštevníci mohli vyskúšať aj simuláciu letu helikoptérou, ovládanie robotického autíčka po simulovanom mesačnom povrchu, či vychutnávať krásy našej krajiny v interaktívnej oddychovej miestnosti, v ktorej sa tematicky menila expozícia. 

Ďalšia časť slovenského pavilónu slúžila na interaktívne prezentácie, medzi ktorými sa nachádzala aj prezentácia nášho projektu Ground Station Scheduling Broker. Prezentácie fungovali na princípe interaktívneho ovládania za pomoci snímania pohybu ruky. Táto expozícia sa pravidelne menila na základe tematických týždňov celej výstavy, no vždy bolo možné vrátiť sa aj k predchádzajúcim týždňom.

Okrem expozície na tematickom týždni Vesmír sme počas podujatia vystúpili pred odborným publikom s témou diverzifikácie nášho systému WMS a názvom Ako sme sa dostali z oblasti automotive do space industry.  Účastníkov sme previedli celým príbehom a tvorbou relevantných produktov, ktorých využitie je možné práve v oblasti vesmírneho priemyslu.

Sme hrdí, že práve naša spoločnosť sa dostala medzi to najlepšie, čo Slovensko dokáže ponúknuť svetu v oblasti vesmírneho priemyslu. Aj vďaka tomu sa nám úspešne darí spolupracovať s Európskou vesmírnou agentúrou. Naši kolegovia tak majú možnosť pracovať na svetových projektoch a dostať sa so svojou prácou až za hranice našej planéty. 

SpaceVeronika Dubovcová