Do vesmíru poletíme ešte tento rok!

Počas minulého roka sme nadviazali spoluprácu s firmou Spacemanic a stali sme sa súčasťou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), ktoré vytvorili prvý slovenský satelit SKCube. Ten sa úspešne dostal na obežnú dráhu Zeme a dnes sa spolu so Spacemanic budeme na ďalšom satelite podieľať aj my, z čoho máme nesmiernu radosť!

IMG_0298u.jpg

Ako to vzniklo?

Situácia ohľadom koronavírusu, ktorý valcuje celý svet, spôsobila oneskorenie štartu rakety Soyuz 2, ktorý bol plánovaný na koniec mája 2020. Táto raketa mala do vesmíru vyniesť miniatúrny slovenský nanosatelit GRBAlpha, ktorý vyrobila Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach. 

GRBAlpha je miniatúrny nanosatelit, ktorý má na obežnej dráhe Zeme pozorovať gama záblesky. Do vesmíru sa dostane vďaka tomu, že v medzinárodnej súťaži spoločnosti GK Launch Services o bezplatný let družice do vesmíru sa umiestnil na druhom mieste.

Ak sa celý projekt stihne úspešne dokončiť do 20. mája 2020, ruská vesmírna raketa Soyuz 2 ho vynesie do vesmíru a vypustí na obežnej dráhe zeme. Aby bol tento projekt úspešne ukončený a Slovensko sa mohlo opäť posunúť ďalej za hranice našej planéty, začali sme spolupracovať na programovaní palubného počítača, ktorý bude použitý v nanosatelite GRBAlpha.

Malý krok pre ľudstvo, veľký krok pre nás

Spolu s ďalšími developermi vyvíjame softvér pre palubný počítač, ktorý má za úlohu zbierať dáta zo snímačov, pričom komunikuje aj s inými modulmi satelitu. Počítač má vlastný filesystem a unikátny WDog, ktorý je odolný voči radiácii. Satelit tak dokáže bezpečne zbierať a archivovať dáta z úloh, ktoré boli zadané zo Zeme. Následne sa úlohy vykonajú a dáta z vykonaných úloh je možné si “stiahnuť” a pozrieť na Zemi. 

V súčasnosti pracujeme na implementácii ovládačov zberníc, po ktorých budú moduly a periférie vzájomne komunikovať. Zaujímavosťou je, že nanosatelit je možné riadiť zo Zeme pomocou príkazového riadku a prenos dát sa deje v reálnom čase. GRBAlpha vie prijímať úlohy vzdialene, čo znamená, že mu vieme zadať úlohy bez toho, aby boli vopred známe. Úlohy môžu byť jednorazové alebo sa môžu periodicky opakovať. Pokiaľ teda zadáme nanosatelitu úlohu napríklad odfotiť a uložiť snímku, keď sa dostane na určitú súradnicu, fotografiu dokáže poslať do filesystemu a na Zemi je možné ju stiahnuť. Ak mu zadáme, aby nám meral teplotu každú hodinu a posielal nám tento údaj, bude to robiť opakovane, až dokým úlohu nezrušíme.

Ak sa podarí projekt úspešne dokončiť, už o mesiac tak bude M2M Solutions vďaka svojej práci po prvýkrát vo vesmíre. Držte nám palce!

SpaceVeronika Dubovcová