Spolupracujeme na aplikácii, ktorá pomáha vedcom skúmať štruktúru koronavírusu, spôsobujúceho chorobu COVID-19

Vedecká aplikácia Fragalysis, na ktorej vývoji sa aktívne podieľame, je webová platforma na objavovanie liečiv. Zber dát zabezpečuje röntgenový skríning spoločnosti Diamond, ktorý je v súčasnosti jedným z najúčinnejších postupov. Umožňuje skrínovať až 1000 zlúčenín týždenne, čím sa vytvára obrovská databáza chemických zlúčenín. Dáta popisujú molekuly viazané na proteíny, čo je základom pre ranný vývoj liečiv.

Výpočtové algoritmy vo Fragalysis sú prístupné a užitočné najmä pre vyškolených vedcov, ktorí majú odborné znalosti na vytváranie zložitých algoritmov pre riešenie komplexných problémov, ako napríklad vývoj nových liečiv. V súčasnosti je aplikácia verejne dostupná pre kohokoľvek a zdarma, pre vývoj a prácu so zlúčeninami a algoritmami je však potrebné si zaplatiť prístup do aplikácie.

Pomocou aplikácie Fragalysis je možné prognózovať možnosti vývoja jednotlivých chemických zlúčenín a hľadať chýbajúce časti komplexných molekúl. Aplikáciu je možné tým pádom využiť na vývoj vakcín a liečiv aj pre nové ochorenia. Vďaka Fragalysis tak bude možné rýchlo reagovať na závažné situácie a hrozby nových vírusov práve možnosťou vývoja na základe zozbieraných dát a prognóz správania sa molekúl v chemických zlúčeninách.

V súčasnej dobe spoločnosť Diamond spolupracuje na boji proti chorobe COVID-19 a je schopná identifikovať novú štruktúru hlavnej proteázy SARS-CoV-2 (MPro) vo vysokom rozlíšení, pričom kompletizuje kryštalografické fragmenty XChem. Dáta z prvých experimentov sú už dostupné, aktuálne prebiehajú ďalšie pozorovania a experimenty, pričom sa priebežne zverejňujú aktualizácie.

picturemessage_0r2gtlfw.hpm.png

V skratke môžeme povedať, že aplikácia za pomoci skríningov dokáže veľmi rýchlo a účinne produkovať výsledky, ktoré napomáhajú k odhaľovaniu štruktúry proteázy nového koronavírusu, čo je v súčasnej situácii pre vedcov veľmi dôležité.

Sme radi, že spoločnosť M2M Solutions sa stala súčasťou vývoja tejto aplikácie a súčasťou tímu, ktorý pracuje na riešení najakútnejších problémov súčasnosti. Rovnako sa na margo nášho vývoja aplikácie vyjadril aj Profesor Frank von Delft zo spoločnosti Diamond: „To, čo ste urobili je úžasné, minulý rok sme ani nepomysleli na takéto možnosti vývoja. Sme nadšení rýchlosťou aplikácie.“