Slovenská technologická spoločnosť M2M Solutions sa bude podieľať na projekte zameranom na realizáciu vesmírnych prieskumných misií

Žilina 8.12.2022

Pripravované misie zamerané na výskum vesmíru predpokladajú presné a bezpečné pristátie na planetárnych telesách a navigáciu po ich povrchu. To zabezpečia  inteligentné algoritmy a softvérové riešenia, na ktorých vývoji sa bude podieľať aj technologická spoločnosť zo Slovenska. Spoločnosť M2M Solutions bude súčasťou medzinárodného tímu, ktorého úlohou je pripraviť prístrojové vybavenie a prelomové technológie pre optickú navigáciu využívanú pre potreby vedeckých a prieskumných misií. Projekt Smart Space Exploration Navigation (SENAV), na ktorom bude spoločnosť participovať, je financovaný Európskou komisiou na základe dohody o grante č. 101082476 a je súčasťou programu Horizont. Projekt bude koordinovať inovačná a výskumná agentúra iTUBS pri Technickej univerzite Braunschweig, ktorá sa zameriava na transfer technológií a M2M Solutions v ňom bude spolupracovať s Nemeckou vesmírnou agentúrou (DLR) a spoločnosťou TTTech.

V prvej fáze projektu sa bude vyvíjať dron.

„V našej spoločnosti bude pracovať tím ľudí, z ktorého minimálne polovica sa bude venovať umelej inteligencii,“ hovorí Martin Jančo, CEO: „Pri programovaní budeme používať existujúce algoritmy a technológie, ktoré už boli na Mesiaci a Marse. Naše algoritmy, ktoré budeme trénovať na rozpoznávanie obrazu, budú súčasťou navigačného systému, ktorý pomocou syntézy všetkých vstupov vyhodnotí správnu polohu. To znamená, že budeme stavať na existujúcej osvedčenej technológii kombinujúcej viaceré riešenia." dodáva Martin Jančo. Úlohou M2M Solutions bude naprogramovať navigačný softvér na orientáciu v neznámom teréne na základe vizuálnej informácie. „Prieskumná sonda si pri pristávaní zmapuje povrch telesa, na základe čoho si vytvorí prvotnú mapu. To sa musí udiať veľmi rýchlo. Po pristátí uvidí plochu z iného uhla, rovnako ako dron pohybujúci sa tesne nad povrchom. Našou úlohou bude mapovať povrch na fotografie vytvorené počas pristávania a vedieť navigovať dron tam, kam potrebujeme a samozrejme vrátiť ho naspäť,“ dopĺňa Vladimír Pšenák, COO spoločnosti M2M Solutions. Projekt bude pozostávať z niekoľkých fáz. Posledná fáza bude zavŕšená predvádzacou jazdou v laboratóriu, počas ktorej sa bude dron pohybovať v prostredí zodpovedajúcom prostrediu budúceho nasadenia a plniť úlohy, aby dokázal svoje navigačné schopnosti.  V priestoroch spoločnosti vznikne aj laboratórium s modelom povrchu Marsu, ktoré bude určené na testovanie.

Ako sa to vôbec podarilo?

„Už niekoľko rokov sa intenzívne zaújímame o space doménu,“ hovorí Martin Jančo a pokračuje: „Podarilo sa nám spolupracovať na vývoji malých cubesatov, kde sme dokázali využiť naše hlboké znalosti z vývoja embedded systémov. Následne sme získali projekt v rámci programu PECS financovaný Európskou vesmírnou agentúrou (ESA – European Space Agency) na vývoj vlastnej virtuálnej siete základňových staníc pre komunikáciu so satelitmi, na ktorej vývoji stále intenzívne pracujeme. Tým sme upútali niekoľkých európskych hráčov z oblasti vývoja vesmírnych technológií.“ Jedným zo silných partnerov M2M Solutions sa stala rakúska spoločnosť TTTech, známa vývojom deterministických dátových komunikačných sietí z hľadiska bezpečnosti kritických systémov.  „Návrh autonómneho dronu pre bezpečné nasadenie, či už v terestriálnych alebo v budúcich vesmírnych aplikáciách s využitím inovatívnych metód spracovania dát a riadenia, je ambiciózný projekt a zároveň veľká výzva. Sme preto nesmierne radi, že na tomto projekte môžeme spolupracovať so spoločnosťou M2M Solutions ako silným technologickým partnerom a zároveň tým podporiť účasť slovenských subjektov na vývoji vesmírnych aplikácií. V aktuálnom kontexte ratifikácie pridruženého členstva Slovenska v Európskej vesmírnej agentúre ESA nás to teší ešte viac.“ hovorí Ivan Masár, Space Product Manager zo spoločnosti TTTech.

 „Vďaka poskytnutej podpore a spoločnému úsiliu sa nám podarilo získať prestížny európsky projekt na výskum a vývoj inovatívnych riešení. Zvyšok je už teraz na nás.“ dodáva Martin Jančo.


ZDROJ:

M2M Solutions s.r.o. www.m2ms.sk je slovenská technologická spoločnosť, ktorá sa venuje vývoju softvérových riešení na mieru v oblasti riadenia dodávateľského reťazca. V súčasnosti má niekoľko úspešných vesmírnych projektov a novou spoluprácou sa dostala medzi najlepšie vesmírne spoločnosti v Európe. Projekt je financovaný Európskou komisiou na základe dohody o grante č. 101082476 a je súčasťou programu Horizont.