Významné udalosti v roku 2022

Rok 2022 bol pre našu spoločnosť veľmi intenzívny a priniesol nám niekoľko významných udalostí. Prinášame krátke zhrnutie tých najzaujímavejších.

 

Naše produkty neustále vyvíjame

Rýchle napredovanie technológií, ale aj spätná väzba od našich zákazníkov majú veľký vplyv na vývoj našich produktov, ktoré sa snažíme neustále zlepšovať. Odchádzajúci rok bol silno naviazaný na náš nový systém Vision založený na neurónových sieťach umožňujúci efektívne rozpoznávanie objektov do niekoľkých milisekúnd s veľmi vysokou presnosťou. Systém s obrovským potenciálom využíva štandardné kamery, pomáha zefektívňovať procesy, zvyšovať bezpečnosť zamestnancov na pracovisku a súčasne výrazne znižuje náklady na použité technológie.

Uvedomujeme si, že byť dobrým partnerom, znamená dodávať na čas, v potrebnej kvalite a kvantite. Práve preto vznikla technológia Manipulate to Light (M2L) podporujúca vychystávanie dielov podľa predpisu. Tento rok sme M2L inštalovali niekoľkým novým zákazníkom na Slovensku a v Nemecku. Zároveň sme produkt rozšírili o modul novej generácie. Ide o zariadenie, ktoré ovláda LED pásy využívané systémom na navigáciu operátorov v sklade, zobrazovanie množstva vychystávaného materiálu, správne označenie objednávky a ďalšie doplňujúce funkcie.

Na základoch Skladového systému (WMS) sme vytvorili systém Packaging portal pre potreby sledovania toku obalov. Riešenie umožňuje riadiť tok a sledovať aktuálne umiestnenie obalov v celom dodávateľskom reťazci. Systém s rozhraním pre dodávateľov podporený o notifikácie, prináša aktuálny a rýchly prehľad v elektronickej podobe pre všetky zúčastnené strany.

Novým projektom nášho logistického systému (DYMS) v Číne sme rozšírili naše pôsobenie na štyri kontinenty. Súčasťou implementácie riešenia je aj moderná mobilná aplikácia umožňujúca online komunikáciu vodiča dopravnej spoločnosti so závodom.

 

Rozšírenie pôsobenia v zdravotníctve

Odchádzajúci rok bol zaujímavý aj z pohľadu zdravotníckej domény. Pre zákazníka Svet zdravia sme vyvinuli logistický a skladový systém Nemocnice novej generácie. Úlohou bolo digitalizovať riadenie internej logistiky, tým zefektívniť procesy v nemocnici a najmä sa vyhnúť akýmkoľvek chybám s potenciálne fatálnymi následkami. V riešení sme zapracovali inovácie ako práca s voľnými rukami s použitím skenera Proglove Display. Systém je pripravený na ďalšie využitie v rámci siete nemocníc Svet zdravia, ale aj akýchkoľvek iných nemocníc a zdravotníckych zariadení. Sme hrdí, že naše WMS a logistické riešenie, špeciálne upravené pre potreby nemocníc, má výrazný vplyv na skvalitňovanie ich služieb, pretože to sa dotýka každého jedného z nás.

V závere roka sme nášmu zákazníkovi úspešne odovzdali systém serializácie liekov, ktorý vznikol ako reakcia na legislatívne podmienky Európskej únie. Cieľom systému je čo najviac uľahčiť výrobcom liekov povinnosti spojené s legislatívou. So systémom pre serializáciu liekov registrujeme až 30000 balení do EU HUBu mesačne a riešenie je pripravené na aplikáciu aj v ďalších oblastiach.

Obzvlášť nás teší pretrvávajúca spolupráca s Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou Diamond Light Source Ltd na projekte Fragalysis, kde vývojom webovej aplikácie, ktorú môžu využívať vedci z celého sveta, pomáhame urýchliť vývoj liekov. V súčasnosti sú údaje voľne dostupné pre každého, kto má skúsenosti a odborné znalosti v oblasti špičkových výpočtových nástrojov a vedy.

 

Výsledky práce posielame do vesmíru

Ambície našej spoločnosti nekončia na Zemi, ale portfólio úspešne rozširujeme aj o vesmírne projekty. Naďalej spolupracujeme s Európskou vesmírnou agentúrou. Jej zástupcov sme v prvej polovici roka privítali v priestoroch našej spoločnosti. Spoločne sme zhodnotili stav projektu v rámci programu PECS, plány a víziu do budúcna. Stretnutie prinieslo cenné rady a podporu, čo si nesmierne vážime.

Za obrovský míľnik považujeme našu účasť na projekte zameranom na realizáciu výskumných misií vo vesmíre. Získali sme prestížny Európsky projekt v programe Horizont, v ktorom budeme spolupracovať s absolútnou špičkou európskeho vesmírneho výskumu. Našou úlohou bude vyvinúť navigačný softvér pre prieskumného drona a plánujeme ho dostať až na Mars! Prácu na týchto projektoch považujeme nielen za veľký úspech, ale sú pre nás veľkou motiváciou do budúcna. 

 

Mnohé, mnohé stretnutia

V roku 2022 sme mali možnosť zúčastniť sa veľkého množstva konferencií, výstav, diskusií a iných významných podujatí na rôznych odborných platformách. Veľmi si vážime, každú jednu ponuku prísť porozprávať o našich skúsenostiach, produktoch, ale aj víziách. Za dôležité nepovažujeme len možnosť odprezentovať sa, ale najmä príležitosť stretnúť sa a posilňovať partnerské vzťahy. 

Za významný prínos pri budovaní ekosystému inteligentného priemyslu vrátane oblasti inteligentnej mobility a vesmírneho sektora získal náš CEO, Martin Jančo, Cenu za vedu a techniku za rok 2021 v kategórii Osobnosť Vedy a techniky. Cena udelená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky bola slávnostne odovzdaná 16. decembra 2022.

Rok 2022 bol ďalší neistý, plný výziev a skúšok, ktoré ovplyvnili aj spoločenské udalosti vo svete. Tak ako boli roky počas pandémie ťažké na plánovanie, tento rok naše fungovanie ovplyvnila vojna na Ukrajine. Trend zvýšenej fluktuácie v IT sme zaznamenali aj u nás, ale aj napriek odchodom sa nám počet zamestnancov podarilo udržať na porovnateľnej úrovni. Zároveň sme viackrát prehodnotili mzdy a reagovali tak nielen na zvyšujúcu sa infláciu.

 

Veľké ciele a nápady na rok 2023

V tejto chvíli sa nielenže tešíme na rok 2023, ale máme aj veľké ciele a nápady, ktorých realizácie sa už nevieme dočkať.

Jedným z plánov je spustiť očakávaný portál zdieľaných a transportných služieb greenTLS. Ide o inteligentné riešenie, ktoré umožní optimalizáciu a riadenie logistiky na úrovni celého regiónu. Okrem ekonomických aspektov má riešenie veľký ekologický prínos pre spoločnosť. Portál bude určený pre všetkých prepravcov, tak malých ako aj veľkých a výrazne pomôže dosahovať ciele Európskej únie v súvislosti so životným prostredím. Riešenie prináša efektívne využívanie kapacity kamiónov a znižovanie časových prestojov, čo povedie k nižšiemu počtu kamiónov na cestách. Tým znižuje pravdepodobnosť tvorby dopravných zápch, čo zároveň znižuje množstvo emisií CO2.

Plánujeme pilotný projekt autonómnej inventúry a inšpekcie vykonávanej dronmi s využitím systému Vision. Bezpilotné drony sú budúcnosťou vnútorného aj vonkajšieho skladovania. Vďaka plne autonómnym zariadeniam vybavených kamerami s vysokým rozlíšením a senzormi, dokážeme spracovať rozličné úlohy od zberu dát, cez pravidelnú inventúru až po pravidelnú autonómnu inšpekciu. Automatická inventúra mimo bežných pracovných hodín umožní šetriť pracovnú silu a zrýchliť inventúru z niekoľkých dní na niekoľko hodín.

Očakávame objednávku nášho riešenia transportnej logistiky od nového zákazníka z kontinentu, na ktorom stopa našej firmy ešte nebola. Tým sa naše pôsobenie rozšíri na piaty kontinent.

 

Sme veľmi vďační za odchádzajúci rok, celý M2Ms tím, našich obchodných partnerov a všetkých, ktorí nám fandia. Želáme úspešný rok 2023!

M2M Solutions

Jeden tím, jeden cieľ, jeden sen.