Významné udalosti v roku 2023

Rok 2023 bol veľmi pestrý a priniesol M2M Solutions niekoľko významných udalostí. Radi by sme vám poskytli stručný prehľad tých najzaujímavejších momentov.

Budúcnosť logistiky spočíva v robotizácii

Novou spoluprácou so spoločnosťou HIK ROBOT dokážeme do skladového a výrobného prostredia integrovať najnovšie robotické riešenia a aktuálne ich pripravujeme pre spoločnosť Lunys. Cieľom projektu je transformovať tradičný skladový proces do nového, automatizovaného a efektívneho systému pomocou robotov a ich bezproblémovú integráciu do transportného logistického systému (TLS) a systému riadeného skladu (WMS). Týmto krokom rozšírime WMS o novú schopnosť a to integrovať automatizovaný sklad.

Pokračujeme aj v objavovaní vesmíru

V rámci konzorcia projektu SENAV pokračujeme vo vývoji drona, ktorý sa orientuje v neznámom prostredí a aktuálne testujeme presnosť odhadu polohy. Testy prebiehajú v simulátore, ktorý obsahuje terén vytvorený zo skutočných fotografií marťanského povrchu. Dron pripojený k simulátoru lieta vo virtuálnom svete nad týmto simulovaným povrchom Marsu a počas svojho preletu vytvára mapu. Našou úlohou je vývoj optickej navigácie pre plne autonómneho drona v neznámom prostredí. Technológiu dokážeme následne využiť aj na Zemi, v kombinácii riadeného skladu a dronov, vďaka čomu čaká skladové systémy obrovský technologický pokrok.

V projekte Ground Station Scheduling Broker (GSSB) sme integrovali prvú pozemnú stanicu a v súčasnej fáze sa blížime do finále. Projekt predstavuje významný krok vpred v oblasti riadenia satelitnej komunikácie a sme presvedčení, že môže spôsobiť revolúciu v spôsobe, akým sa spájame a komunikujeme s vesmírnymi objektami. Základom projektu je náš transportný logistický systém. GSSB tak otvára trh pre nových používateľov, ktorí môžu na zber dát začať využívať satelity.

Ďalším veľkým míľnikom pre našu spoločnosť je využitie nášho systému riadeného skladu na riadenie dodávateľského reťazca vesmírnych spoločností. Nami navrhnuté riešenie posúdila Európska vesmírna agentúra (ESA) a odporučila ho na implementáciu. Ponúka komplexný prehľad zásob od všetkých spolupracujúcich subjektov v reálnom čase a umožňuje lepšiu spoluprácu medzi vesmírnymi subjektmi a partnermi.

Udržateľnosť produktov

Systémy, ktoré vyvíjame, šetria peniaze. Zároveň šetria prírodu a sú udržateľné. Digitalizácia a efektívne nastavenie procesov prispieva k ekologickejšiemu fungovaniu spoločností a tým k udržateľnosti. Veríme, že našou cestou je tvorba inovácií, ktorá zohľadňuje potreby a očakávania nielen dnešnej, ale aj budúcich generácií.

Túto tému sme mali možnosť niekoľkokrát počas roka odprezentovať na rôznych konferenciách. Sme veľmi radi, že sme aj týmto spôsobom prispeli k zvýšeniu povedomia o tak dôležitej téme ako je ochrana životného prostredia.

Konferencie považujeme za veľmi dôležitý priestor na stretávanie sa a zaujímavé diskusie. Ďalšími nosnými témami našich vystúpení boli trendy v smart logistike a náš vesmírny príbeh. Oceňujeme vynikajúcu prácu organizátorov.

Vývoj produktov

Rok 2023 bol pre nás plný výziev a inštalácie produktov boli ďalším z pilierov našej cesty.

Ako dodávateľ skladových a logistických riešení spolupracujeme s najmodernejšou nemocnicou na Slovensku, nemocnicou Bory. Veľmi sa tešíme, že sme s našim systémom výrazne prispeli k bezpapierovej prevádzke a optimalizácii logistických tokov.

Pribudlo niekoľko skladov, ktoré sme prostredníctvom nášho WMS transformovali do novej, digitálnej podoby. Nasadenie WMS do prostredia skladu môže byť veľmi rýchle a implementácia trvá do 10 dní. Úplná digitalizácia však niekedy vyžaduje špecifické úpravy a trvá dlhšie. V súčasnosti máme niekoľko projektov digitalizácie skladov, na ktorých budeme pracovať aj v nasledujúcom roku.

V priebehu roka sme zažili zaujímavý moment s našim produktom Manipulácia podľa svetla (M2L), keď si zákazník prvýkrát úspešne nainštaloval systém sám. Podobne pôsobivá bola aj prvá inštalácia M2L v kombinácii so skenerom ProGlove.

U našich zákazníkov sme implementovali aj ďalšie riešenia ako napríklad ViMS, e-kanban, OCR čítanie etikiet.

Sme naozaj radi, že môžeme byť partnermi našich zákazníkov na ceste k digitalizácii. Táto moderná transformácia nezvyšuje len efektívnosť procesov, ale zároveň otvára aj dvere pre nové možnosti a inovácie.

Získali sme cenu za inovácie

Každé jedno ocenenie je pre nás vzácne a povzbudzujúce. V tomto roku sme získali cenu v projekte Výnimočná firma v kategórii inovácie, ktorú vyhlasuje spoločnosť TÜV SÜD Slovakia. Spolu s viac ako 50 firmami sme boli hodnotení z hľadiska presadzovania kvality, prístupu k inováciám a spoločenskej zodpovednosti. Ocenenie si veľmi vážime a vnímame ho aj ako dôkaz toho, že inovácie pre nás nie sú iba slovom, ale skutočnou filozofiou.

greentls

Záver roka súvisí s novým konceptom predaja systému transportnej logistiky. Inteligentné plánovanie prepravy do časových okien šetrí čas a prepravné náklady s dôrazom na udržateľné ciele. Od teraz je v ponuke naozaj pre každého ako služba formou mesačného poplatku. Go green.

Ďakujeme za odchádzajúci rok, celý tím, obchodných partnerov a všetkých, ktorí nás podporujú a fandia nám. Želáme úspešný rok 2024 a tešíme sa na to, čo prinesie budúcnosť.

M2M Solutions